Home » meet the winemaker

18 juni ontvangst 19u; start 19u30. 

 

Naam Wijnmaker: Santiago Norgzagarai (Vinos Autenticos Norzagarai)

Santiago is één van de sterkhouders van de nieuwe wind die door Rioja waait. Santiago is één van de wijnmakers van de jongste generatie. Een generatie die Rioja een nieuw leven wil inblazen. Meer finesse, meer elegantie, meer respect voor het terroir. Dat alles met respect voor voor de historie en traditie van deze prachtige wijnregio.

 

18 juni genieten we samen met de wijnmaker van onze beste tapas én proeven we het hele gamma wijnen van Norzagarai. De wijnmaker zelf zal jullie alles vertellen over zijn wijnen, filosofie én aanpak. En dat allemaal voor 69€

 

 

Info Wijnhuis:

 

Norzagarai Vinos Autenticos is het project van wijnmaker Santiago Norzagarai. Deze jongeman van Baskische afkomst groeide op in Argentinië, maar het verlangen naar zijn roots was zo groot dat hij een tiental jaren geleden terugkeerde naar Rioja Alavesa. Omdat Santiago altijd droomde van een kwalitatief wijndomein liet hij zich eerst enkele jaren scholen bij topdomeinen in Bordeaux. Na het voltooien van zijn opleiding kon zijn eigen project van start gaan.

De wijngaarden

Eerste werk was het vinden van geschikte wijngaarden. Santiago kiest resoluut voor het koelere gedeelte van Rioja, om zijn wijnen een Atlantisch karakter mee te geven. Er werd gekozen voor Rioja Alavesa, de geboorteplaats van de tempranillo druif. Alle wijngaarden in gebruik werden gekozen om enerzijds hun ouderdom (allemaal ouder dan 50 jaar), anderzijds voor de specifieke bodems aan de voet van de siërra de cantabria. De bodemvariatie is er groot, van kalksteen tot ijzerrijke kleibodems en mergel. Kortom, alles wat nodig is om verfijndere stijlen van Rioja te maken.

Sinds Santiago de wijngaarden bewerkt zijn ze allemaal organisch beheerd, er worden dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruikt.

De vinificatie

Door de focus op iets koelere wijngaarden kunnen de druiven optimaal rijpen zonder overdreven veel suikers te ontwikkelen en, minstens even belangrijk, hun zuren behouden. Na deze optimale rijping in de wijngaarden worden alle percelen zorgvuldig met de hand geplukt. Eens aangekomen in de wijnmakerij wordt er nog een verdere selectie in het druivenmateriaal gedaan.

Vervolgens wordt er gevinifieerd op zo natuurlijk mogelijke wijze: spontane fermentaties, lichte extracties en zachte persingen. Sulfiet wordt zo weinig mogelijk toegevoegd, in casu enkele milligrammen vlak voor het bottelen.

Alle wijnen van van Norzagarai rijpen 9 tot 15 maanden op oude, grote eiken vaten; om de houtsmaken tot een minimum te beperken.